Μη το χάσεις – O καλύτερος οδηγός Διατροφής ανάλογα με την ηλικία σου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η διατροφή, είναι ίσως ο πιο σημαντικός, από τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πλήθος ασθενειών, από την αναιμία μέχρι την οστεοπόρωση και την στεφανιαία νόσο, σχετίζονται με αυτήν.

Σας έχουμε λοιπόν, έναν «εξαιρετικό οδηγό» για το τι πρέπει να τρώτε ανάλογα με την ηλικία σας.

20-30 ετών
Τα πρόχειρα φαγητά, η αποφυγή κάποιων γευμάτων, η προτίμηση στο κρέας, ο πειραματισμός με τις δίαιτες και την άσκηση , είναι οι χαρακτηριστικές τάσεις αυτών των ηλικιών. Τα τελευταία χρόνια και οι άνδρες, ως ένα βαθμό, δέχονται μεγάλες πιέσεις για να ταιριάξουν με τα καλλίγραμμα πρότυπα της εποχής, με συνέπεια να κινδυνεύουν να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες οδηγούν σε διατροφικές ανεπάρκειες η ακρότητες .
Σε αυτές τις ηλικίες, ένα στα πέντε άτομα αποφεύγει τα πολλά κρέατα ή ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή. Η χορτοφαγία θεωρείται πολύ υγιεινή διατροφή όταν ακολουθείται σωστά. Όταν, όμως, αποφεύγεται απλώς το κρέας, το ψάρι και τα ζωικά προϊόντα, δίχως να αντικαθίστανται από κάτι άλλο, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ανεπάρκειας σε θρεπτικά συστατικά (κυρίως σε σίδηρο και βιταμίνη Β12).

Επίσης, για να αντισταθμίσετε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία σας τα ξενύχτια και οι… κραιπάλες, να τρώτε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα, καθώς και τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα (λ.χ.γαλακτοκομικά προϊόντα) που είναι απαραίτητα για γερά οστά.

30-40 ετών
Αυτή είναι η ομάδα των ηλικιών κατά την οποία ακόμα και οι αδύνατοι άνδρες είναι πιθανό να αρχίσουν να συσσωρεύουν κάποια περιττά κιλά, γύρω από τη γραμμή της μέσης. Η συσσώρευση αυτή οφείλεται στην προοδευτική εγκατάλειψη της φυσικής δραστηριότητας και φυσικά στην διατροφή. Σε οργανικό επίπεδο, κάθε δεκαετία που περνάει μειώνεται κατά 2% ο βασικός μεταβολικός ρυθμός. Ο ρυθμός αυτός αφορά τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας για να συντηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες. Ένας από τους βασικούς στόχους, συνεπώς, πρέπει να είναι η διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεσαι 50 θερμίδες λιγότερες την ημέρα για κάθε πενταετία μετά το 30ο έτος ζωής.
Οι ηλικίες από τα 30 έως τα 40 είναι πιθανώς οι πιο στρεσογόνες της ζωής μας, διότι κορυφώνονται οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Για να αντισταθμίσετε τις συνέπειες του στρες καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή πάρτε ένα διατροφικό συμπλήρωμα βιταμινών Β. Οι βιταμίνες αυτές εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και δεν αποθηκεύονται από τον οργανισμό, γι” αυτό και εύκολα τις εξαντλεί το στρες.

40-50 ετών
Σε αυτές τις ηλικίες αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι συνέπειες στο δέρμα, στα μαλλιά και στη σιλουέτα σας. Αν θέλετε να φαίνεστε νέοι, πρέπει να τρώτε υγιεινά, λαμβάνοντας από τη διατροφή σας όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.
Οι ηλικίες αυτές είναι ό,τι πρέπει για να ενισχύσετε την κατανάλωση τροφίμων, όπως το μπρόκολο και τα μούρα, που πιστεύεται πως έχουν «αντιγηραντικές» ιδιότητες. Το μπρόκολο περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έτσι μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από πολλές βλάβες. Αποτελεί επίσης μια από τις καλλίτερες πηγές χρωμίου (ενός ιχνοστοιχείου), το οποίο προστατεύει από τις «επιθέσεις» του σακχάρου και της ινσουλίνης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ξεκινήστε να καταναλώνετε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες κρατούν σε καλή κατάσταση το παχύ έντερο. Πλούσια σε ίνες είναι τα δημητριακά καθώς και τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

50+
Η επιβράδυνση του μεταβολισμού συνεχίζεται.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας είναι οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο – μην ξεχνάτε ότι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα λίγων λιπαρών, οι σαρδέλες , τα εμπλουτισμένα δημητριακά και ο σολομός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δώσετε στις αρθρώσεις σας, οι οποίες χρειάζονται πρόσθετη προστασία από τις φθορές. Το Ιχθυέλαιο και τα «παχιά» ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός, πλούσια στο ιχνοστοιχείο βόριο μπορούν να σας βοηθήσουν. Επίσης, να τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα.
Μην ξεχνάτε ακόμη να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, που μπορεί να προστατεύουν από την στεφανιαία νόσο. Βιταμίνη C περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, τα μπρόκολα και τα λαχανάκια Βρυξελλών· βιταμίνη Α το γάλα, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο·και βιταμίνη Ε τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ψητές γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα και το καφέ ρύζι.

Μοιραστείτε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο